De activiteiten van SPBS worden sinds 1 januari 2016 grotendeels voortgezet in de BIZ Halfweg-Molenwatering, bezoek de website van de BIZ voor het laatste nieuws >>

 • Menu

 • Meldpunt


  Overlast?
  Meld het!
  >>>
 • Archief

 • Werkgeversservicepunt


  Het werkgeversservicepunt Nissewaard maakt van gemotiveerde kandidaten uitstekende arbeidskrachten voor uw organisatie.

  Lees meer >>
 • Weer & Verkeer


  Weersverwachting
  Spijkenisse
  Weeronline.nl - Meer weer in Spijkenisseweeronline.nl Altijd jouw weer

 • Ondernemers Spijkenisse investeren in elkaar

  14 mei 2012 – 14:16

  Omdat Economie en Duurzaamheid hand in hand gaan, groen niet per definitie ‘geitenwollensokkerig’ hoeft te zijn, er werkelijk geld mee te verdienen valt en kennis groeit zodra het gedeeld wordt, gaf wethouder Christel Mourik afgelopen week het startschot van de Duurzaamheidskring Spijkenisse tijdens de Spijkenisse-brede duurzaamheidsbijeenkomst die op 10 mei plaats vond.

  “Je kunt gewoon niet meer om duurzaam ondernemen heen, als je dat al van plan was”, sprak wethouder Christel Mourik tijdens de ontbijtbijeenkomst voor ondernemers. In de goedgevulde ballroom van het Carlton Oasis Hotel organiseerde de gemeente Spijkenisse in samenwerking met Stichting Stimular en Stichting Parkmanagement Bedrijventerreinen Spijkenisse (SPBS), een informatieve bijeenkomst met het breed gedragen thema ‘duurzaamheid’. “Men komt in sommige gevallen al niet meer in aanmerking voor bepaalde overheidsopdrachten, wanneer je niet aan duurzame voorwaarden voldoet. Dat is allang geen uitzondering meer”, aldus de wethouder.

  Continuïteit

  Volgens parkmanager Boyd Bartels (SPBS) is duurzaamheid synoniem voor continuïteit, waardoor de term voor elke ondernemer inhoud heeft. “Ondernemers zijn hier ‘to stay’, streven naar een duurzame organisatie, dus hebben zij een brok ervaring op dat gebied, die uitermate geschikt is om te delen met hun buren.”

  Bartels gaf een korte samenvatting van het tweejarig bestaan van SPBS en keek ook even vooruit. In de achterliggende periode zijn er veel resultaten behaald op het gebied van inkoop en communicatie, maar er liggen nog voldoende uitdagingen in het verschiet.


  Terugdringen van verkeersbewegingen

  Projectleider Harry Smit vertelde vervolgens over het werk dat de Verkeersonderneming heeft verricht in het terugdringen van verkeersbewegingen tijdens de spitsuren op de A15. “Omdat een duurzaam ondernemersgebied ook gevormd wordt door een goede bereikbaarheid,” meent Smit. Met de komst van dubbele banen op de Hartelbrug heeft Spijkenisse zelf al geweldige winst behaald in de doorstroming van het verkeer, maar het aanbod blijft onverminderd hoog. De verwachting is niet dat dit in de komende jaren zal afnemen. Juist daarom zijn de alternatieve mogelijkheden, die de Verkeersonderneming aan werkgevers en werknemers biedt, uitermate interessant.

  Besparen op kosten

  “Snijden in de kosten is geen ‘rocket-science’, maar in een weinig transparante energiemarkt ook geen gesneden koek”, aldus Maaikel Fluks. De energieadviseur van e4Pro gaf de toehoorders inzicht in de vrijgegeven energiemarkt.“Er valt hier absoluut winst te behalen, alleen moet je wel weten waar je kijken moet.” Doordat de prijzen dagelijks wijzigen is monitoring van de energiemarkt een tijdrovende klus. De juiste partner kan daarin ontzorgend werken, met een directe kostenbesparing als bijkomend gevolg.


  Verbruik inzichtelijk maken

  De grootste besparingen zijn echter in het verbruik te realiseren, zo wist Stefan Romijn van Stichting Stimular te vertellen. Met aansprekende voorbeelden wees hij de aanwezigen op de mogelijkheden bij verbouwing en/of verhuizing. Maar ook wanneer er geen ingrijpende veranderingen moeten worden doorgevoerd, zijn besparingen prima te realiseren. “Met de Milieubarometer verzamelt de ondernemer alle verbruiksgegevens en kan deze in beeld brengen welke daarvan voor de hoogste kosten zorgen,” aldus Romijn. Met die gegevens kan Stimular tips en trucs aanreiken waarmee de ondernemer directe besparingen kan realiseren, “welke weer direct zichtbaar zijn in de Milieubarometer.” De kosten voor deze software worden in het eerste jaar door de overheid vergoed, dus is het middel kosteloos beschikbaar voor alle geïnteresseerde ondernemers. Aanvragen kan direct en kosteloos via www.milieubarometer.nl/aanbod en www.kansenbijverkassen.nl/aanbod.


  Overdracht estafettestokje

  Om de mogelijkheden gedetailleerd in kaart te brengen heeft de gemeente Spijkenisse op een eerder moment al een aantal scans in estafettevorm aangeboden. Diverse ondernemers in Spijkenisse hebben dus al kennis gemaakt met de adviezen van Stimular, zoals het Carlton Oasis Hotel. General manager Frederik Reimers gaf aan dat hij “mede dankzij de scan van Stimular goed in beeld kreeg waar voor het Carlton de meeste winst te behalen viel op energiebesparing.” Dat Carlton Oasis hier haar voordeel mee heeft gedaan blijkt wel uit de toekenning van de Gouden Green Key-certificering, een duurzaamheidkeurmerk voor Horecabedrijven.

  Reimers mocht namens de gemeente het estafettestokje overdragen aan Frank Notenboom van Dekker Elektro. Notenboom heeft hoge verwachtingen: “Energie is een van de zaken waar wij als elektrotechnisch bedrijf dagelijks mee te maken krijgen, dus ik ben zeer benieuwd wat we hiervan zullen gaan leren.” Nadat Stimular de uitkomsten van de scan aan hem heeft gerapporteerd zal Notenboom het stokje aan een volgend bedrijf overdragen.

  Duurzaamheidskring

  Omdat kennis zich vergroot wanneer het wordt gedeeld, werd er tijdens de bijeenkomst ook een start gemaakt met de Duurzaamheidskring, waarin 12 ondernemers, de gemeente Spijkenisse, Stichting Stimular en SPBS zitting nemen.

  De deelnemers zullen gedurende tenminste een jaar actief kennis en ervaringen met elkaar delen, waarmee men ten doel heeft dat er concrete maatregelen en gezamenlijke projecten worden gevonden. Denk bijvoorbeeld aan verlaging van milieubelasting, CO2-uitstoot of inkoopkosten.

  Samen werken aan morgen

  Ter afsluiting appelleerde dagvoorzitter Gerard de Haan aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid: “Want we hebben deze aarde slechts te leen.

  We hebben allemaal kinderen en zelfs kleinkinderen die er ook nog even mee hopen te kunnen doen. Dus als we samen kijken naar de mogelijkheden om ietsjes zuiniger ofwel slimmer met de beschikbare middelen om te gaan, dan kunnen we onszelf en elkaar recht in de ogen blijven kijken.”

  De presentaties van de bijeenkomst kunt u hier downloaden (3mb), daarnaast is er een LinkedIN group geopend en is #duurzaamspijk in het leven geroepen op Twitter. Indien ondernemers meer informatie willen ontvangen, goede ideeën hebben of willen deelnemen aan de Duurzaamheidskring, dan kunnen zij bellen met Stichting Parkmanagement Bedrijventerreinen Spijkenisse (SPBS) via 010-2310601 of mailen naar info@spbs.nl.


  Tags: , , , , ,

  Plaats een reactie