Duurzaamheidskring informeert, inspireert en groeit
Het printen van een oor, het herbestemmen van onrendabel vastgoed, besparen zonder investering, langer leven door beter te smeren. Het waren de ingrediënten van de jubileumeditie van de Duurzaamheidskring Spijkenisse. Voor de tiende keer spraken ondernemers uit verschillende branches over hoe duurzaamheid voor hen van waarde kan zijn.
“Duurzaam ondernemen: ondernemen voor een betere wereld, dit zou een missie moeten zijn voor alle ondernemers in binnen en buitenland”, meent Nel van ’t Hof. Als gastvrouw van de 10e Duurzaamheidskring Spijkenisse deelde zij haar visie en ervaringen met haar kringgenoten. Samen met haar man Philip voelt ze zich thuis in de nieuwe Nissewaard: “We wonen en werken hier, dus willen we graag dat het lang mee gaat. En dragen we dan ook aan bij.”
Duurzaam gebruik kantoorruimte
Collega Ina Tramper draagt sinds vorig jaar de zorg voor het Ondernemershuis, het flexkantoor dat het nieuwe pand van Van ’t Hof flankeert. “We hebben het pand een tweede leven geboden, opgeknapt met mensen uit de kaartenbak en stellen het nu flexibel ter beschikking aan een keur van huurders,” aldus Ina. Met 17 kantoren in uiteenlopende formaten zijn er diverse toepassingen denkbaar, van flexkantoor tot vergadering of ondernemersborrel: “Het kan hier allemaal.”
Hoe kan ’t bij van ’t Hof allemaal zo gesmeerd lopen? “Dat komt door ons duurzame olie,” demonstreerde Ad Monteney. “We gebruiken het voor onze eigen machines, maar ook bij klanten. Je hebt minder onderhoud nodig, de machine gaat langer mee. Misschien qua uren niet winstgevender, maar is goed voor een duurzame klantrelatie.”
3D printen biedt ruimte aan duurzame innovatie
“3D printing (..) has the potential to revolutionize the way we are manufacturing almost everything.” President Obama, State of the Union 2013
Kringlid Edgar Otte is met zijn bedrijf Multicopy al jaren met print bezig: “Met 3D-printing komt er weer een nieuwe dimensie bij, die de grenzen van innovatie en experimenteren eindeloos oprekt.” Naast een heldere toelichting op de werking van deze revolutionaire techniek toonde Edgar ook indrukwekkend beeldmateriaal en een aantal geprinte producten.
Het gaf zijn tafelgenoten direct inspiratie, zo zag Etienne Raven direct een toepassing binnen het eigen bedrijf: “Sommige schades zijn zo specifiek, dat we nog weleens hulpmiddelen nodig hebben die niet zo maar op voorraad zijn. Als je die hiermee zou kunnen printen, dan doet dat wonderen voor onze doorloopsnelheid. Daar wordt ook de klant heel blij van.”
Edgar onderzoekt momenteel de vragen van de markt en een passend verdienmodel: “De mogelijkheden met deze techniek zijn eindeloos. Je hebt al een apparaat voor 500 euro, maar ook voor 4 miljoen. Als vanzelf levert de eerste een andere kwaliteit dan de tweede. Ik zou graag weten waar de ondernemers op dit eiland mee geholpen zouden zijn.” Daarmee nodigt hij een ieder uit om met hem mee te denken. Een duurzaam verzoek, zeg maar.
Duurzame ideeën delen met Hellevoetsluis
Kringvoorzitter Gerard de Haan sprak van wederom een succesvolle bijeenkomst en kijkt uit naar de volgende bijeenkomst. Tussentijds is de kring uitgenodigd door de Hellevoetse evenknie, welke op 31 maart naar ICDuBo vertrekt, op de RDM Campus in Rotterdam. Ook niet-kringleden zijn daarbij welkom.
Wilt u meer info over de Duurzaamheidskring Spijkenisse of ook mee naar ICDubo? Meld u dan aan via info@spbs.nl.