Duurzaam ondernemen is voordelig op vele manieren
Meer omzet zonder extra investering? 2000% water besparen? Prijzen pakken omdat je doet wat je doet? Allemaal mogelijk! “Inspirerend en concreet, deze manier van kennisdeling biedt mij absoluut meerwaarde. Ik hoop dat we er nog een tijdje mee doorgaan”, aldus Frank Notenboom van Dekker Elektro.
Op woensdag 2 juli kwam een groep toekomstgerichte ondernemers uit Spijkenisse samen. Al voor de achtste keer kwamen zij als ‘Duurzaamheidskring Spijkenisse’ bijeen om kennis te delen over duurzaam ondernemen. In de loods van installatiebedrijf Dekker Elektro werden nieuwe ideeën geopperd en ontdekten de aanwezige ondernemers dat duurzaamheid volop voordeel biedt qua besparing in tijd, geld en middelen. En bovendien ook tevreden werknemers en klanten.
Delen is het nieuwe hebben
“De nieuwe economie is niet in aantocht, hij is er al,” sprak Kim Tjoa, “nu is de vraag wanneer je dat als ondernemer erkent en aanhaakt. Je concurrenten gaan er immers een voorsprong mee opbouwen.” De founding father van het deelplatform Floow2 refereert daarmee onder andere aan de visie van transitiegoeroe Jan Rotmans, die zei: “We zitten niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperken.” En die wetenschap toont tal van mogelijkheden, waarbij Kim Tjoa een platform biedt waarop dat ten gelde kan worden gebracht. “Want een stilstaande machine is reeds betaald, maar brengt op dat moment niets op. Via dit platform wel.” Ook bedrijventerrein Halfweg gaat er mee aan de slag, middels een eigen deelmarktplaats, welke te vinden is via de website van de stichting Parkmanagement, waar u ook meer informatie kunt vinden over het initiatief: www.spbs.nl.
Naast besparing ook erkenning
Dat die benadering van de eigen organisatie niet alleen financieel interessant kan zijn bewees Henrik Goijer. “Omdat goed doen, goed ontmoet. Je hebt recht op erkenning, op een award, wanneer je voldoet aan de voorwaarden uiteraard.” Met het ambitieuze programma van Henrik krijgt de deelnemende organisatie een concreet beeld van de eigen besparingsmogelijkheden op het gebied van mobiliteit. “Bij veel bedrijven blijkt juist die post verreweg de grootste kosten te dragen, daar valt veel voordeel te halen,” zegt Henrik. Ruud de Groot, kringdeelnemer namens de Verkeersonderneming vult aan: “Kostenbesparing, milieuvoordelen én erkenning. Dat is een heel rendabele actie, welke voor individuele bedrijven interessant kan zijn, maar ook voor alle bedrijven samen binnen het gebied ‘Halfweg’” het programma luistert naar de naam Lean and Green Personal Mobility en is door onder andere ECT al breed ingevoerd in de organisatie.
Bedrijfsauto’s wassen met 3 of 220 liter?
Waar een ondernemer kan beschikken over een wagenpark, daar maakt hij ook kosten voor de orde en netheid daarvan. “Een gemiddelde wasbeurt van een auto in een wasstraat kost al snel 220 liter water, da ’s een behoorlijke sloot!” Ben Bakker van de Autostomerij zegt daar een goed, veilig en betaalbaar alternatief voor te hebben: “We gebruiken een stoommachine, waardoor we maar 3 liter nodig hebben!” In een wasbox is het verbruik minder dan in een wasstraat, zo ‘n 70 liter, maar ook dat is nog altijd ruim 2000% meer dan de variant van Bakker.
Het draagt bij aan de uitstraling van het bedrijf, het milieu, maar drukt ook niet op de portemonnee, omdat Ben een mobiele installatie heeft. “Dus komen we naar de klant toe, dat scheelt tijd en kilometers. Dat blijkt onze klanten veel waard te zijn.”
Na de bijeenkomst was Arie van Gorsel van de Welplaat zo slim om een demonstratie te vragen. Dus glom zijn auto wederom alsof-ie nieuw was. En Arie zelf ook.
Plezier bij werknemers brengt tevreden klanten
Gastheer Frank Notenboom kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst van de Duurzaamheidskring Spijkenisse: “Fijn dat ondernemers de tijd willen gunnen om van elkaar te leren. De kennis die wordt uitgewisseld in deze club geeft mij elke keer weer energie.” Als directeur/eigenaar van Dekker Elektro speelt Frank al een tijdje mee in Spijkenisse. “Meneer Dekker is al in 1956 begonnen, waarna de organisatie groeide en ik uiteindelijk ben gaan mee doen. Met veel plezier én succes.” En ook in die volgorde, benadrukt Frank: “Want wij zijn ervan overtuigd dat de medewerkers plezier moeten hebben in wat ze doen. Dan wordt er kwaliteit geleverd en is de klant tevreden.” Dekker investeert dan ook veel in het personeel, middels trainingen en cursussen. “Da ’s wel zo duurzaam,” zegt Frank.
Niet vreemd dus dat Dekker Elektro ook een prominente rol heeft geaccepteerd in de TechNetKring Voorne Putten:”De jeugd heeft de toekomst, dus zijn ze onze aandacht waard. Door vroeg genoeg te laten zien hoe leuk de techniek kan zijn hopen we meer jongeren te interesseren voor het vak.” Die wens komt onder ander tot uiting in de organisatie van een grootschalige bijeenkomst in oktober van dit jaar in Spijkenisse. Er worden 950 kinderen verwacht. “Het zou mooi zijn als de technische bedrijven uit deze omgeving de handen ineen slaan en zich presenteren tijdens die tweedaagse bijeenkomst. Er komt genoeg kijken in ieder geval.”
Zo werd de achtste bijeenkomst van de Duurzaamheidskring een succes. “Op naar de volgende!”, riep kringvoorzitter Gerard de Haan. “Maar nu aan het werk, dat is namelijk ook duurzaam…voor de portemonnee.”
Meer informatie
Elders op deze website vindt u meer informatie over de Duurzaamheidskring Spijkenisse. Bedrijven kunnen zich aanmelden voor deelname aan de kring bij Boyd Bartels, via info@spbs.nl of 010-2310601.